De kracht van de Omrin-aanpak
Minder afval, meer hergebruik. Om dit te bereiken werken wij volgens een uniek concept. Dit bestaat uit bron- én nascheiding. Bronscheiding betekent dat wij jou vragen om afval voor te sorteren: papier, glas, gft-afval, textiel en restafval. Maar…, je hoeft bij ons niet ook nog eens plastics, drinkpakken en blik apart te houden. Dit doen wij achteraf met slimme machines en installaties: nascheiding. Deze aanpak maakt ons tot één van de beste afvalscheiders van Nederland.
Slimme en duurzame logistiek
Het inzamelen en vervoeren van afval is een enorme logistieke operatie. Onze collega’s van Planning & Logistiek zorgen ervoor dat dit zo efficiënt en duurzaam mogelijk gebeurt. We maken hiervoor gebruik van slimme logistieke systemen en een modern wagenpark. Dit bestaat uit 134 bestel- of vrachtwagens. Zo zorgen wij ervoor dat jouw afval op tijd wordt opgehaald, zonder een kilometer teveel te rijden. En wist je dat ons wagenpark grotendeels op groengas rijdt dat we zelf opwekken uit afval…? Duurzamer kan niet.
♻️ De REC is na windpark Fryslân de grootste producent van duurzame energie
Van afval naar duurzame stoom en stroom
Ruim 78% van het afval dat bij ons binnenkomt, kunnen we hergebruiken. Maar ook die laatste 22% gooien we niet weg. Dit gaat naar de REC in Harlingen. In deze moderne centrale verbranden wij afval. De warmte die vrijkomt zetten wij om in duurzame stoom en stroom. Een deel daarvan wordt weer gebruikt voor de straatverlichting in Friesland. Onze REC is niet alleen één van de milieuvriendelijkste centrales van West-Europa, we halen ook nog eens de hoogste rendementen.
♻️ In 2021 produceerde de REC genoeg stroom om 30.000 elektrische fietsen een jaar lang op te laten rijden
De scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI)
Meer dan 190.000 ton restafval – ruim 6000 volle vrachtwagens - begint z’n reis in onze scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI). Hier sorteren machines afval op soort. Blazers, zeven, trommels, infrarood-installaties: de SBI is een verzameling van allerlei machines. Ook zijn er honderden meters aan lopende band nodig om al dat afval te verplaatsen. Een indrukwekkend proces dat nooit ‘af’ is. Zo maken wij de SBI elk jaar weer een beetje beter, slimmer en efficiënter.
♻️ Elke week verwerkt de SBI gemiddeld 120 volle vrachtwagens aan afval
De vergistingsinstallatie
Wist je dat Omrin één van de grootste groengas-producenten van Noord-Nederland is? Dit gas maken we van organisch afval. Dit afval, waaronder groente-, fruit- en tuinafval gaat in één van onze drie vergistingstorens. Het biogas dat we hier winnen, gaat naar onze gasopwerkingsinstallatie (de grootste van de Benelux). In 2021 produceerden we 7,8 miljoen m3 groengas. Een deel daarvan gebruiken we als brandstof voor ons eigen wagenpark. En van het andere deel voorzien wij ruim vijfduizend huishoudens van gas.
♻️ We produceren genoeg groengas voor ons eigen wagenpark én om ruim 5000 huishoudens van gas te voorzien
Dano-trommel
Over innovaties gesproken: In 2021 namen wij de DANO-trommel in gebruik. Deze enorme trommel – waarin de inhoud van twee volle vrachtwagens kan - maalt luiers en ander organisch afval fijn. Dit gaat vervolgens naar onze vergister. Dankzij deze trommel kunnen wij 6 miljoen m3 extra gas produceren en gaat er minder restafval naar de REC. Deze installatie is uniek in Europa.
Dit project wordt mede uitgevoerd met steun van Topsector Energiesubsidies van het Ministerie van Economische Zaken.
♻️ In onze DANO-trommel passen twee volle vrachtwagens aan luiers
KunststofSorteerInstallatie (KSI)
Van folie tot flesje: het afval dat wij binnenkrijgen bestaat grotendeels uit kunststof. Het is ons doel om zoveel mogelijk plastics voor hergebruik geschikt te maken. Dit doen we in onze KunststofSorteerInstallatie. Een enorme fabriek waarin we elk jaar 70.000 ton kunststof een tweede leven geven – elke week ruim 45 vrachtwagens vol. Een hele prestatie. Dit plastic moet namelijk aan hoge eisen voldoen voordat verwerkers er grondstof voor nieuwe producten van kunnen maken.
♻️ We geven jaarlijks 70.000 ton kunststof een tweede leven. Dat is elke week 45 vrachtwagens vol
Innoveren doen we samen
We weten steeds meer uit afval te halen. Maar om in 2050 een circulaire samenleving te zijn, is er nog een weg te gaan. Daarom blijven we investeren in kennis, technologie en businessmodellen. Hiervoor werken we samen met scholen, startups, overheden en bedrijfsleven. Het Nationaal Testcentrum Circulair Plastics – dat vlakbij ons EcoPark ligt– is één van onze partners. Ook zijn we de aanjager van Circulair Friesland: een netwerk dat vastbesloten is om van Friesland de meest circulaire regio in 2025 te maken.