Van oude jas tot versleten beddengoed: gooi ‘t in de textielcontainer
Over een maand staat de lente weer voor de deur. Voor veel mensen hét moment om de kledingkast eens flink door te gaan. Maar, wat doe je met al die oude of kapotte kleding, handdoeken en schoenen die op de ‘weggooi’-stapel komen? Nou, dat hoort dus allemaal in de textielcontainer.
Elk jaar belandt er in de gemeente Leeuwarden 13 kilo textiel per inwoner bij het restafval (de grijze container). “Hartstikke zonde”, vertelt Janneke Veenstra van Omrin. “Wanneer textiel in het restafval zit, kunnen wij er niets meer mee. Dan gaat het de verbrandingsoven in. Alleen al in Leeuwarden verdwijnen er hierdoor jaarlijks acht volle vrachtwagens aan textiel in de oven!”
Wanneer je textiel in de textielcontainer gooit, geef je het wél een tweede leven. Veenstra: “Van kleding tot beddengoed, van schoenen tot handdoeken: via de textielcontainers gaat het allemaal naar ons sorteercentrum in Sneek. Hier wordt het uitgezocht. Een groot deel gaat daarna naar Oost-Europa. Hier is veel vraag naar tweedehandskleding. Kleding die nog goed is, komt er in de winkels te hangen. Wij streven ernaar het textiel in Nederland te verwerken. Jammer genoeg is hiervoor binnen Nederland nog niet genoeg capaciteit. Natuurlijk wordt hieraan gewerkt zodat we uiteindelijk meer textiel in Nederland kunnen verwerken.”
Van oude jas naar nieuw vloerkleed
Textiel dat niet meer verkocht kan worden, gaat naar de industrie. Die kan daar steeds meer mee. Veenstra: “Met katoen, wol en denim is tegenwoordig zoveel mogelijk. Van oude jassen kun je bijvoorbeeld nieuwe vloerkleden maken. En van oude handdoeken en lakens maken ze poetsdoeken. Ook wordt textiel verwerkt als grondstof voor tuinmeubels en plantenbakken.”
Dus ook die gescheurde spijkerbroek of het beddengoed dat af is, kan nog nuttig zijn? Veenstra: “Zeker weten! Zelfs met textiel dat kapot of versleten is, kunnen wij nog mooie dingen doen. Gooi daarom ál het oude en kapotte textiel dat jij niet meer kunt gebruiken in de textielcontainer.”
"Van oude jassen kun je bijvoorbeeld nieuwe vloerkleden maken. En van oude handdoeken maken ze poetsdoeken. Ook wordt textiel verwerkt in tuinmeubels en plantenbakken."
Janneke Veenstra, Adviseur Grondstoffen bij Omrin
♻ Textiel ingeleverd. En dan? Zo werkt het!
- Re-use.
Heel veel kleding is herdraagbaar. Veel meer dan je denkt. De kleding in de Textielcontainer gaat naar tweedehands winkels in (met name Oost-) Europa, waar mensen met minder budget ze nog graag dragen. - Recycle.
Textiel dat niet herdraagbaar is wordt gerecycled tot nieuwe producten. Zo wordt van jouw oude jas een boekcover of vloerkleed gemaakt. Of jouw textiel wordt verwerkt als een grondstof voor tuinmeubels, hekken of voor het versterken van kades.
Door al jouw textiel (ook kapot en versleten) apart in te leveren, zorgen we er samen voor dat jouw textiel goed terecht komt!