Noordelijke uitbreiding Ecopark De Wierde
Op Ecopark De Wierde worden nu plannen ontwikkeld om ook in de toekomst op een duurzame en efficiënte manier afval te kunnen blijven verwerken. Dit alles met oog voor een inspirerende werkomgeving en met minimale impact voor de omgeving.
We gaan voor het Werklandschap van de Toekomst!
Welke activiteiten wil Omrin op de Noorderlijke uitbreiding?
- Een kantoor
- Een multifunctioneel centrum (MFC) met vergaderruimtes en voor ontvangst bezoekers
- Een met zonnepanelen overdekte parkeerplaats
- Een werkplaats/stalling
- Hallen voor circulaire activiteiten, bijv. voor het sorteren van wit- en bruingoed en/of textiel
- Zonnepanelen en/of windmolen voor een energieneutraal Ecopark De Wierde
Werklandschap van de Toekomst
Realisatie in 6 fasen (planning voor komende 20-30 jaar)
De uitbreiding aan de noordzijde van Ecopark De Wierde zal stapsgewijs gebeuren. In 6 fasen wordt het 'Werklandschap van de Toekomst' de komende jaren ontwikkeld. Rechts/onder op de afbeelding de huidige situatie (fase 0).
Klik op de afbeeldingen om te vergroten.
Fase 1 - kantoor, MFC en grondstroken
Fase 2 - groenstrook en rabattenbos
Fase 3 - zonnepanelen en windmolen
Fase 4 - werkplaats
Fase 5 - circulaire hal I
Fase 6 - circulaire hal II
Wat is de eerste stap?
Om het afval nog beter te kunnen nascheiden wordt op korte termijn (binnen 2-3 jaar) de huidige nascheidingsinstallatie uitgebreid. Uitbreiden van de installatie kan alleen richting het huidige kantoorgebouw, dit omdat aan de andere kant van de nascheidingsinstallatie, de stortplaats ligt.
Het kantoor en de parkeerplaats worden daarom verplaatst. Op het huidige Ecopark De Wierde is hier nu geen plek voor en daarom zijn er het afgelopen jaar (2023) plannen gemaakt om De Wierde uit te breiden richting het noorden (richting Vegelinsoord).
Als Omrin hebben wij goed contact met de omgeving, daarom is tijdens een Omwonendenoverleg afgesproken de landschappelijke inpassing van onze plannen samen met een werkgroep te doen.
Werkgroep Noordelijke uitbreiding Omrin
De werkgroep bestaat uit: direct omwonenden, de Plaatselijke Belangen Vegelinsoord, Oudehaske en Haskerdijken/Nieuwebrug, de gemeenten Heerenveen en De Fryske Marren, Fumo, landschapsarchitect Peter de Ruyter en Omrin.
Hoe reageerde de omgeving?
De omgeving denkt graag met ons mee, maar wil minder overlast door geluid, geur en licht. De landschappelijke inpassing is daar dan ook op gericht. Verder wil de omgeving een plan voor de komende 20-30 jaar.
Landschapsarchitect Peter de Ruyter heeft het hele proces en de landschappelijke inpassing beschreven in het rapport Gebiedsontwikkeling noordelijke uitbreiding Omrin. Het rapport is beschikbaar via onderstaande button.
Informatieavonden voor omliggende dorpen
Op 11 en 18 december 2023 zijn in de dorpshuizen It Deelshûs en De Sethage de inwoners van Haskerdijken/Nieuwebrug, Vegelinsoord en Oudehaske geïnformeerd over de plannen. Ook was hier de mogelijkheid om Omrin nog aanbevelingen te geven.
Animatie van de ontwikkelfases van het Werklandschap van de Toekomst
360 graden-animaties van de huidige en toekomstige situatie vanuit maaiveldperspectief
De Dolten @titleHeader>
Welleweg @titleHeader>
Haskerdijken/ Nieuwebrug @titleHeader>
Planning Fase 1 - 6 (onder voorbehoud)
De planning van Omrin is ambitieus. In het voorjaar van 2024 ontwerpt een architect een kantoor en multifunctioneelcentrum (MFC). Ook wordt er een beplantingsplan gemaakt voor de landschappelijke inpassing zoals ontworpen door de landschapsarchitect Peter de Ruyter. Verder wordt er een BOPA (Buitenplanse omgevingsactiviteiten) en bouwvergunningaanvraag voorbereid. De communicatie hierover verloopt via de Plaatselijk Belangen Vegelinsoord, Haskerdijken/Nieuwebrug en Dorpsbelang Oudehaske. (klik op de afbeelding voor een globale planning).
Status vergunningen 2024
25 april 2024 is vergunning aangevraagd voor fase 1 van het Werklandschap van de Toekomst, voor zover dit betreft de afwijking van het Omgevingsplan.
Fase 1 omvat de ontwikkeling van kantoor en multifunctioneel beleefcentrum en de landschappelijke inpassing van het gehele Werklandschap van de Toekomst. De landschappelijke inpassing bestaat uit het graven en verbreden van sloten om het Werklandschap en in de weilanden. Met de vrijkomende grond wordt het talud (3 meter hoog) langs de noordzijde van de gehele toekomstige uitbreiding van het bedrijfsterrein aangelegd. Achter het talud (zuidzijde) worden over de gehele lengte bomen geplant en ook de westelijke twee groenstroken worden ingeplant. Zowel de invulling van het plan als de fasering zijn in nauw overleg met de omgeving bepaald.
Deze vergunning is op 2 augustus verleend.
10 juli 2024 heeft de gemeenteraad De Fryske Marren unaniem ingestemd met het plan. Dit betekent dat de provincie Fryslân nu de vergunning kan verlenen voor de ruimtelijke inpassing van het kantoor en de landschappelijke inpassing.
11 juli 2024 is het plan behandeld bij Hûs en Hiem. De welstandscommissie heeft nog een aantal adviezen meegegeven, maar geeft wel aan dat de bouwaanvraag kan worden ingediend. Het plan wordt verder uitgewerkt en voor de bouwvak zal de bouwvergunning worden aangevraagd.
Voor de bouwvak beginnen de eerste voorbereidingen voor de aanleg van tijdelijke bruggen (deze zijn al vergund).
2 augustus 2024 is vergunning aangevraagd voor het bouwen van het nieuwe kantoor en multifunctioneel beleefcentrum. Het betreft een gebouw van 36x36 meter, uitgevoerd in twee bouwlagen. Bij dit gebouw worden ca. 230 parkeerplaatsen voorzien, welke het bestaande parkeerterrein vervangen. Het nieuwe kantoorgebouw en de parkeerplaatsen bevinden zich vanuit de woonomgeving gezien achter een talud van 3 meter hoog. Achter het talud, aan de zuidzijde, worden bomen gepland die de ontwikkeling verder aan het zicht onttrekken. De aanvraag is in behandeling bij de FUMO.
21 oktober 2024 heeft Wetterskip Fryslân de omgevingsvergunning wateractiviteit verleend.
In de tekening is te zien welke aanpassingen gedaan worden in de landerijen ten noorden van Ecopark De Wierde.